Waarom zingen?

Vanzelfsprekend voor mij is de rode draad in mijn leven zang&muziek. Zolang ik me kan herinneren, ben ik aan het zingen, dansen, musiceren, creëren. Al voor ik kon praten, ging ik fluitend door het leven. Dus voor mij is het heel logisch dat ik vanuit zang&muziek nieuwe dingen leer, groei in mezelf vind en begrijp dat muziek mij helpt om beter in het leven te staan. Het beste in mijzelf naar boven kan halen, en vertrouw op de keuzes die ik maak.

Maar dat geldt niet voor iedereen, zo kom ik er elke keer weer achter. Misschien een beetje naïef van mezelf, maar omdat het voor mij zo natuurlijk is om te zingen wanneer ik niet lekker in mijn vel zit, of extra naar liedjes te gaan luisteren als ik dat nodig heb, ben ik er denk ik onbewust van uit gegaan dat het voor anderen ook zo vanzelfsprekend is. Of zo makkelijk is om te zingen. Te musiceren. Te creëren. Hoewel ik ook weet uit ervaring dat het niet altijd zo makkelijk is. Een vreemde paradox.

In ieder geval bracht deze ingeving me op een idee: waarom niet vertellen wat het belang is van zingen en musiceren, voor en met kinderen? Ik heb er een prachtig platform voor, namelijk deze website. En het blijkt dat men het vaak wel ‘ongeveer weet dat het best belangrijk kan zijn’, maar de echte voordelen zo niet zouden kunnen noemen.

Dus bij deze een kleine opsomming met de – naar mijn mening – belangrijkste neveneffecten van zingen en (luisteren naar) muziek. In mijn volgende blogs zal ik dieper op het onderwerp ingaan, en leuke spelletjes en activiteiten erbij verzamelen. En dan hoop ik, dat het ‘spannende’ rondom zang&muziek een beetje weg zal zakken.

  • Zingen (allen, of samen) zorgt voor plezier en verbinding met jezelf en/of de ander
  • Samen zingen en musiceren maakt sociaal
  • Door te zingen, leer je je emoties en gevoelens kennen, uiten en helen
  • Het geeft zelfvertrouwen, omdat je iets kúnt (goed bij faalangst!)
  • Zingen geeft goed weer hoe jij (onbewust) in het leven staat
  • Het vergroot de concentratie, wat uiteindelijk leidt tot betere leerprestaties
  • Het bevordert verschillende ontwikkelingsgebieden, zoals motorische, taal- en sociale ontwikkeling
  • Het biedt structuur en overzicht over de dag (vooral bij jonge kinderen)
  • Het bevordert en stimuleert allerlei positieve (geluks)hormonen
  • Zingen geeft veel gezondheidsvoordelen, zoals goede spierspanning, bloeddruk verlaging en stress-vermindering

Hier is nog een leuk filmpje om eens te bekijken (het is in het Engels) over hoe het spelen van een instrument, goed is voor je brein.

Met deze informatie achter de hand, kun je zien dat je zang&muziek vaker kunt gebruiken als middel, dan als doel. En dan wordt het misschien wat minder eng om eens een keer te komen zingen, want je weet waar je het voor doet 🙂