Aai maar, voel maar – liedje voor baby’s

Dit lied is heel geschikt om op een vriendelijke en lieve manier de zintuiglijke ontwikkeling bij baby’s te stimuleren. Door het aaien en voelen, ontdekken de baby’s wat hun lichaam is en dat het bij hen hoort. Dit geeft een gevoel van eigenheid: ik ben ook iemand en ik doe er toe.

Wat heb je nodig voor deze activiteit?

  • Een zacht knuffeltje of doekje met daarin een rammel-geluid
  • Het liedje ‘Aai maar, voel maar’ (hieronder)

Bekijk het filmpje met daarin het liedje ‘Aai maar, voel maar’. Luister een paar keer naar het lied om het goed te kunnen zingen, of speel het liedje af en zing met het filmpje mee.

Het liedje en de activiteit zijn ter inspiratie geschreven, kijk altijd goed waar het kindje aan toe is in zijn/haar ontwikkeling, forceer niks want dat werkt averechts.

De activiteit:

Het liedje bestaat uit 3 delen: aaien, voelen en zwaaien.

In het eerste deel, aaien we zachtjes de knuffel met onze handen tijdens het zingen. Stimuleer de baby om het knuffeltje te pakken, te aaien, te ontdekken. Na het zingen kun je hier rustig mee door gaan.

In het tweede deel, voelen we met het knuffeltje bij elkaar. Je aait met het knuffeltje over de wangen, armen of buikje van de baby. Stimuleer de baby om dit ook bij jou te doen.

In het derde deel, zwaaien we met onze armen zodat we het rammelaartje goed horen. Schud zachtjes bij de oren, of wat harder voor je eigen gezicht. Stimuleer de baby om mee te zwaaien.

EXTRA: de activiteit is geschreven voor baby’s, maar dreumesen en peuters hebben hier ook nog veel plezier aan.

VARIATIE DREUMES: Dreumesen vinden het leuk om woorden uit het liedje zelf mee te kunnen zingen. Zing daarom het lied rustig voor en laat af en toe een woordje weg: deze kunnen zij dan zelf invullen.

Ook vinden ze het kriebelen bij zichzelf én bij elkaar erg grappig, dus maak er een gezellig spelletje van. Je zingt dan bijvoorbeeld: Kriebel maar, kriebel maar, hoog en laag en bij elkaar. Na het zingen, ga je elkaar lekker kriebelen van top tot teen.

VARIATIE PEUTER: Peuters willen alles nadoen wat jij doet. Het is daarom leuk om peuters een eigen ‘baby’ (een pop) te geven met een knuffeltje en een doekje. Wanneer je het lied zingt voor een baby op de groep, laat je de peuter naast je zitten met zijn/haar eigen baby. Hij/zij kan dan met een knuffeltje de eigen baby aaien.

Ook kan de variatie voor de dreumes nog prima werken bij peuters.

Dus: kriebel er lekker op los. En veel plezier!