Van boos naar…

We maken allemaal stressvolle periodes mee in ons leven. Daar is helaas niks aan te doen, we moeten door die zure appel heen en leren van de uitdagingen die boven ons hoofd hangen. Maar wat we naar mijn idee nog niet goed hebben geleerd, is HOE we die uitdagingen kunnen trotseren, op een gezonde en voor jou natuurlijke manier. Zodat je niet aan het eind van de rit opgebrand raakt en dus weer een nieuwe stress-situatie hebt.

Voor mij is die natuurlijke manier om te gaan zingen. Wanneer ik dit niet doe op de momenten dat ik het nodig heb, gaat mijn lijf roepen om aandacht.

Ik ga kaak-klemmen in mijn slaap (hallo, dikke hamsterwangen in de ochtend), ik wil heel veel filmpjes en tv kijken (om maar niet over mijn eigen problemen te hoeven nadenken) en ik ga eten. Veel eten. Oncontroleerbaar snaaien en zoeken naar voedsel. Slecht voedsel, ook nog. Chips, chocola, taart, noem het maar op.

Uiting van problemen

Vroeger dacht ik dat dit de problemen waren. Maar nu weet ik, dat dit de uitingen van diepere problemen zijn. Het zijn aanwijzingen van mijn lichaam waar ik naar moet luisteren. Want waaróm verbijt ik me ‘s nachts toch zo? Ben ik ergens boos over? En wat is die drang naar eten? Voel ik me ergens hongerig voor? Waar snak ik naar?

Zingen, zingen, zingen

Deze week waren de signalen weer volop aan. En ik ben gaan zitten om naar ze te luisteren. Wat willen deze signalen mij nu vertellen? Het antwoord was simpel: je bent boos. Dus ben ik liedjes gaan zingen die ik vroeger zong als ik boos was. Liedjes van Anouk. Ik begon met The Dark (‘teach your heart how to sing, get the courage again now’). En na 4 keer hard en ongenuanceerd meeblèren, was het tijd voor One Word. Daar kwam het verdriet wat onder die boosheid verstopt zat. Het gemis van mijn vader die in februari overleed. En toen ik dat eenmaal toe kon laten, zong ik in al mijn kwetsbaarheid ‘Sacrifice’. Ter verzachting, ter afsluiting van deze emotionele trip.

Met nieuwe energie ging ik weer naar binnen, naar mijn man en lieve kindjes. Die ik weer met open armen kon ontvangen. Wat houd ik toch van zingen!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s