Zingen ontspant

Als er 1 plek is in de hele wereld waar ik me het meest gestrest kan voelen, dan is het wel in de auto. Met roepende kinderen. En gillende hedendaagse popmuziek die uit de (niet zo fijne) autoradio galmt. Voor mij is dat 1 en al stress waar ik tegenaan loop en dan zijn we nog niet eens aan het rijden!

Ik was nooit zo gezellig dus, in die auto. En ik vond dat ik daar verandering in moest brengen, want soms rijden we ritjes van 1,5 uur. Ontspanning is dan een must! Ik had van alles geprobeerd:

  • zelf weinig praten en mijn man alles op laten lossen. Werkt goed, maar niet als ik alleen rijd.
  • radio uit en stilte in de auto eisen. Werkt voor mij perfect! Alleen niet voor de roepende kinderen achter mij. Die zien dat als reden om nóg harder te praten en heel vaak achter elkaar ‘ We zijn er biiiiijjjjjj-na, KONTJE KAAL!’  te roepen, eeeeeeeh sorry, te zingen.
  • communiceren met je zachte stem. Vind ik zelf een superfijne. Maar mijn zoon verwart zacht praten altijd met hard fluisteren. En daar raak ik nog meer gestrest van, dus… laat maar zitten.

Aaarrrggg! Wat helpt dan wel? 

Zingen verlaagt stress
Toen moest ik opeens denken aan al die onderzoeken en theorieën  die ik er zelf op na lees en op los brand, over dat zingen stress verlaagt. NATUURLIJK! Dat ik daar niet eerder opgekomen ben! Dus ik begon te zingen wanneer het me in dat blikken bakkie even te veel werd. Gewoon, heel simpele kinderliedjes (2 vliegen in 1 klap, snap je). En dan af en toe lekker hard en gek. Of mooie klanken die in mijn hoofd zweven. Zodat we allemaal even naar elkaar luisteren (lees: iedereen gewoon even stil is). En ik ondertussen mijn onrust voel verdwijnen en weer een lach op mijn gezicht kan toveren. Tegenwoordig zijn de autoritjes een stuk aangenamer en gezelliger!

Wat gebeurt er precies? 
Het is helemaal niet gek dat ik me ontspannen ga voelen in een gestreste situatie, wanneer ik begin te zingen. Er gebeurt namelijk veel in je lijf en hersenen, op het moment van zingen. Zo komt er endorfine vrij wanneer je gaat zingen. Dit stofje geeft je een gelukkig gevoel en het werkt pijnstillend. Zingen tijdens een bevalling of op andere momenten van pijn, werkt dus mee om de pijn te kunnen dragen!

zingen ontspant

Daarbij is aangetoond dat het cortisol-gehalte in het bloed afneemt wanneer je zingt. Tijdens het zingen wordt er in het brein een stofje aangemaakt, oxytocine, oftewel het knuffelhormoon, die een remmend effect heeft op het hormoon ACTH. Dit hormoon heeft een stimulerend effect op het vrijmaken van corstisol, juist, het stress-hormoon waar ik in de auto zo’n last van krijg. Dus door te zingen en extra knuffelhormonen te produceren, rem je de aanmaak van dit stresshormoon.

Daarnaast zorgt zingen voor een betere ademhaling, eentje waar je rustig van wordt. Je gaat dieper ademhalen en hierdoor stroomt de zuurstof beter door je lijf en geeft het je energie. Je lijf voelt zich meer ontspannen door deze diepere ademhaling, waardoor je stress-niveau verlaagt.

In conclusie
Door te zingen, worden er diverse hormonen aangemaakt die je helpen om je gelukkiger te voelen en je stresshormoon cortisol te remmen. Hierdoor voel je je beter en kom je minder snel in de stress. Ook werkt het zingen mee aan een diepere ademhaling, wat weer zorgt voor meer ontspanning en een betere doorstroming van je bloed.

Zelf je stress verlagen door te zingen? 

Merk je bij jezelf dat je snel opgejaagd bent? Of ervaar je veel druk en hectiek in jouw dagelijkse leven? Kom je voor je gevoel niet echt meer tot rust? Maar wil jij wel graag wat meer kunnen ontspannen? Dan is zingen een goede optie om eens te overwegen. Het helpt je echt, ik spreek uit ervaring!

zingen ontspant je bent mooi

Je bent van harte welkom!  

 

Misschien vind je dit ook interessant:

zangles volwassenen  Zangclub  zangles kinderen  Luisterliedjes plaatje


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s