Loslaten

Met het mooie weer van de afgelopen weken, zouden we bijna vergeten dat het herfst is. Bijna! Want nu de kou is ingetreden, merk ik het aan alles… ik heb behoefte aan dikke sokken, zachte dekens en warme chocolademelk als toetje, jammie! Maar ook aan de natuur: wandelen in het bos, uitwaaien op het strand of fietsen langs de meren. Ik vind het een heerlijke tijd!

Aan de andere kant, in deze periode van koude ochtenden en donkere dagen, voel ik mezelf altijd een beetje terug trekken. Er ontstaat een behoefte om weer wat meer met mezelf bezig te zijn: wat voel ik, waar heb ik behoefte aan, wat geeft mij deze dagen extra warmte en energie? En ieder jaar kom ik terug op hetzelfde antwoord: deze periode gaat het er weer om even stil te staan bij het afgelopen jaar, waardoor je wat makkelijker kunt loslaten!

Extra veel zingen

Ik heb gemerkt dat het mij ontzettend helpt om juist in deze periode van terugtrekken en warmte opzoeken, extra te gaan zingen. Omdat we de neiging hebben om met deze donkere dagen alles binnen op te zoeken: letterlijk in je huis, maar ook figuurlijk in jezelf. En dat is helemaal prima, dat is naar mijn idee passend bij ons bio-ritme: meeleven met de natuur. De blaadjes vallen van de bomen en maken alvast ruimte voor de nieuwe knoppen in de lente. Ze houden zich deze periode even stil.

Zo zie ik het voor ons lichaam en onze geest ook. Ons lijf is de boomstam, die even rust neemt en geen nieuwe knoppen aanmaakt. Onze gedachten zijn de blaadjes die los moeten komen om weer ruimte te maken voor straks in de lente. Dus hoe maken wij als mensen nu onze blaadjes/gedachten van ons los? JUIST! Door te gaan zingen!

Alles komt los

Tijdens het zingen ben je bewust bezig met je ademhaling, met voelen, met klanken uiten of een verhaal vertellen dat in je leeft. Hierdoor komen er dingen in je lijf los. Oud verdriet, of juist recente stress. Het maakt dan eigenlijk niet meer uit wat het precies is of waar het vandaan komt. Belangrijk is dat het gehoord, gevoeld en geuit wordt. Op deze manier maak jij je blaadjes los en kun je straks weer fris van start, als alle knoppen beginnen te groeien.

Ik help je er graag bij

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s