Terug in je hart

Sinds mijn vorige artikel loop ik steeds met dezelfde gedachte in mijn hoofd: de wereld lijkt wel depressief. We hebben ons jarenlang teveel gefocust op het laten groeien van een ‘gezonde’ economie, dat we vergeten zijn hoe we gelukkig kunnen leven.

Op dit moment leven we veel te veel vanuit ons hoofd. Cognitief. Kijk maar eens naar de invulling van de onderwerpen op een gemiddelde basisschool: taal en rekenen zijn de belangrijkste vakken geworden. Kinderen worden getoetst als ze nog in de luiers zitten (ja, mijn peuter-dochter krijgt straks ook een evaluatie mee wanneer ze van de psz naar de kleuterschool gaat). We hechten meer waarde aan nieuwe spullen dan aan elkaars welzijn.

En op zich is dat allemaal prima. Het is helemaal niet erg. Maar, wat wel erg is: er zijn geen tegenhangers meer. Rekenen en taal vergt een enorme inspanning van kinderen. Na zoiets intensief, is er ontspanning nodig. Bijvoorbeeld door even vrij te schilderen. Of buiten lekker een balletje te trappen. Uit het hoofd, in je hart. Dat gebeurt niet. Even fruit eten, buiten spelen met teveel kinderen op een te klein schoolplein en weer door naar de volgende ronde. Ik zie witte gezichten en afhangende schouders als ik mijn zoon naar school breng. Kinderen dragen teveel prestatie-gedrag met zich mee, wat eigenlijk niet zou moeten.

We leren onze kinderen niet meer hoe je kunt ontspannen en dus hoe je kunt genieten van het leven. Wanneer je constant het gevoel hebt dat je moet presteren, dan voel je steeds die spanning. Dan denk je misschien weleens: is dit nu het leven? Deze druk? Deze stress? Waar doe ik het ook alweer precies voor? We zijn vergeten dat het niet alleen maar gaat om geld en spullen. We moeten weer wakker worden in onszelf en ontdekken wat onze waarden zijn als mens. Als persoon. Als jezelf.

Terug in je hart

Dus wat is er nodig in mijn beleving om een gelukkiger leven te kunnen leiden? Om uit je hoofd te komen en weer in je hart? Je raadt het al: meer muziek. Meer zang. Meer creativiteit. Ga voor jezelf op zoek naar een manier om je creatief te kunnen uiten. Ga je graag naar musea? Zet daar een eerste stap: bekijk mooie schilderijen en ga thuis aan de slag met kwasten en penselen. Kun je niet stil-zitten wanneer je salsa-muziek hoort? Ga op dansles. Zou je het soms weleens uit willen schreeuwen van gekheid? Zoek een goede theaterdocent. Of ga zingen. Maar doe iets! Geef uiting aan wat je van binnen beweegt. Volg je ontroering, want dat is waar het leven mooi wordt!

Misschien kan ik je helpen in je zoektocht naar meer creativiteit in je leven. Of ken je iemand die hier iets aan heeft. Dat hoor ik dan graag. Gewoon even mailen. Tot gauw!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s