Ontken je creatieve deel niet!

Ik kan veel vertellen over waarom ik vind dat muziek en creatieve vorming belangrijke disciplines zijn voor kinderen en volwassenen. Niet alleen vanwege de vele voordelen in de cognitieve ontwikkeling, maar vooral vanwege het feit dat een mens niet goed functioneert zonder zijn/haar creatieve kant. Opgroeien zonder creatieve uitingen, kan later leiden tot depressie en burn-out. Ik zie het bij veel (jonge) mensen om me heen en zie daarbij ook dat geen van hen een bepaalde interesse hebben in bijvoorbeeld muziek of kunst. De passie is weg, een deel van henzelf is onontdekt waardoor vaak het gevoel ontstaat, niet compleet te zijn.

Ik ben volledig voor meer muziek en creatieve vorming in het onderwijs. En voornamelijk ben ik voor het aanbieden van het uiten van je gevoel hierin. Een muziekles is leuk, maar krijgt pas echt een meerwaarde als kinderen leren dat ze hun gevoelens hiermee kunnen uiten. Dat ze leren hoe ze om kunnen gaan met bijvoorbeeld boosheid op een manier die bij hen past. Misschien via dans, misschien via muziek. Dat maakt niet uit. Zolang dit uit henzelf komt, zal het werken.

Van boos naar blij

Voor onze zoon werkt het om te drummen. In 1 minuut dat hij speelt, zie ik hem veranderen: van boos naar blij. Van onzeker naar vol vertrouwen. Van schouder-ophalend naar trots op zijn prestatie. En het mooiste van allemaal: van sip naar gelukkig.

Dat doet muziek. Dat doet creatieve vorming. Het maakt je compleet, of ‘heel’, want het is een onderdeel van jezelf die je niet kunt ontkennen. Het wegzetten van je creatieve kant, is letterlijk het wegzetten van een deel van jezelf. Door het (weer) te omarmen, wordt je weer jezelf en daardoor gelukkig. En gelukkige mensen leven een gelukkig leven. En een gelukkig leven voor jezelf leidt tot een gelukkig leven voor een ander, voor de maatschappij. Zo werkt jouw geluk dus door!

En dat allemaal, door je creatieve kant in jezelf aan te spreken en er voor te kiezen om meer muziek en creatieve vorming toe te laten. Zodat jij weer heel kunt zijn.

Dus, wat doe jij vandaag? En kan ik jou hier in helpen? Ik hoor het graag!


Een reactie op “Ontken je creatieve deel niet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s