Van pop tot vlinder

Vroeger speelde ik veel met poppen. In mijn kamer stonden zo ongeveer alle types Barbie die je je maar kunt wensen:

  • Knip-mijn-haar-Barbie
  • Galajurk-Barbie
  • Go-to-the-beach-Barbie
  • Flexi-turn-Barbie (my favorite!)
  • Zeemeermin-Barbie
  • Soon-to-be-Mommy-Barbie (met een klepje als buik met daarachter de baby én een nieuwe, striae-vrije en strak-in-het-pak-afgewerkte buik op springveren)
  • Barbie in Afrika, China en Spanje

en dan natuurlijk alle zussen, vriendinnen en toekomstige potentiële partners die hun eigen leven allemaal lieten draaien om het leven van Barbie. Je snapt welke rol ik me graag toe-eigende als ik met vriendinnen met de Barbies ging spelen. Ja, ik houd van aandacht en ja, ik houd ervan als de wereld draait om mij. 

Het was een mooie wereld, de plastic wereld van Mattel. Campers, dure auto’s, villa’s, paleizen. En alles was echt mogelijk! Wat Barbie ook maar wilde worden, ze werd het. En er was niemand die er vreemd van op keek dat Astronaut-Barbie ook heel goed kon zingen. Of model was, of kokkin. Ze was het allemaal, was overal súper goed in en niemand keek ervan op.

Net als Donald Duck, ook zo eentje. Baan na baan, steeds wordt hij weer ergens aangenomen op een plek waar men veel vertrouwen in zijn kwaliteiten heeft. Oh, ik zie dat je gister nog als krantenbezorger werkte? Nou, dan pas je hier in het museum als curator he-le-maal! Wat zeg je? Vorige week poetste je muntjes bij oom Dagobert en dat is je basis van de afgelopen 50 jaar geweest? Welkom, meneer Duck, u past uitstekend in ons brandweerteam. En u mag meteen in de stoel van onze commandant, want daar heeft u de ervaring wel naar.

Alles is mogelijk
Wat een mooie wereld, die wereld waarin alles mogelijk is. Ik verlang er wel eens naar terug. Wat zeg ik, weleens? Om eerlijk te zijn: iedere dag. Het idee dat alles kan, dat je alles kunt worden wat je wilt én dat je overal goed in zult zijn. Dat je alle tijd van de wereld hebt om iets nieuws te ontdekken, het onder de knie te krijgen en het vervolgens weer los te laten. Omdat het tijd is voor iets anders, want dit ken je nu al wel. Astronautenpakje in de (inbouw)kast, turn-pakje eruit. Niet 1 antwoord op de vraag ‘Wat wil je worden als je later groot bent?’, maar 60. Of 100! Waarom niet? Alles kan.

Het kan. Echt waar.

Dat heb ik deze week geleerd, na het zien van dit inspirerende filmpje. Barbie is kennelijk niet de enige die meerdere talenten heeft en deze uitoefent. Er schijnt een hele stoet mensen te zijn zoals zij. En, blijkt uit het filmpje, zoals ik. Er is zelfs een groepsnaam voor alle talentvolle Barbies in de wereld (de echte, niet die van plastic). En ik ben blij dat ik het heb ontdekt. Want wat een feest der herkenning!

Ik hoef niet meer op zoek te gaan naar wat mijn ene passie is, want ik heb er meerdere. Ik hoef me niet meer alleen te voelen in het feit dat ik mijn draai niet kan vinden in mijn werk, want er zijn er meerdere die dit meemaken. En ik hoef me niet meer schuldig te voelen als ik na een intensieve duik in het nieuwe me begin te vervelen zodra ik alles onder de knie heb. Het zit gewoonweg niet in mijn systeem om 1 ding te kiezen en daar de rest van mijn leven volledig voor te gaan. Ik ben anders ‘ge-wired’. Ik ben een multipotentialite.

En eindelijk heb ik na al die jaren zoeken naar ‘het ene’, het gevoel dat ik me nu kan gaan ont-poppen. Vlinder in de maak. To be continued. 

Nieuwsgierig naar het filmpje wat mij tot tranen toe beroerde? Klik hier!

 


Een reactie op “Van pop tot vlinder

  1. Mooi geschreven en voor mij ook heel herkenbaar en herkenning met jouw verhalen en fantasie bij de barbiepoppen welke ik ook had en de Donald Duck die wij thuis lazen. Ik denk, gezien mijn loopbaan, dat ik ook een multipotentialite ben. Volg jou graag verder in je ontpoppingsfase van rups naar Vlinder.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s