Stel de juiste vraag

Al meer dan 10 jaar staat mijn leven in het teken van bewustwording en mezelf leren kennen. Sinds mijn eerste burn-out tijdens mijn studie, ben ik bezig met de vraag: wat wil ik? Aangezien ik steeds in situaties terecht kwam waaruit bleek, dat het niet helemaal ‘mijn ding’ was, werd deze vraag steeds groter en belangrijker voor me om te onderzoeken. Want, zolang ik maar wist wat ik werkelijk wilde, zou ik niet zo snel meer verkeerde beslissingen nemen en in een burn-out raken.

Nu, in deze -hopelijk- laatste burn-out, ontdek ik wederom nieuwe dingen die me laten groeien en mij steeds meer mezelf laten zijn. Maar dat wat ik wil… weet ik nog steeds niet.

En vandaag was ik het zat. Er kwam weer een bericht op Facebook voorbij over ‘gelukkig zijn’, ‘weten wat je wilt in het leven’ en ‘je passie volgen in je werk’, en ik dacht echt letterlijk: Blegh! Weer zo iemand die dan even vertelt hoe makkelijk het is om gelukkig te worden als je dat nog niet was. En die ook maar even meteen insinueert dat het je eigen schuld is wanneer je ongelukkig bent, want hé, je kunt er iets aan doen. Je hoeft alleen maar te weten wat je wilt! En het feit dat je het niet doet/niet lukt/niet gaat zoals je wilt… dat heb je aan jezelf te danken.

Ik ben daar klaar mee.

Want, volgens mij gaat die vraag ‘wat wil ik?’ over de verkeerde dingen. Natuurlijk wil ik gelukkig zijn. Natuurlijk wil ik doelen waarmaken. Natuurlijk wil ik passioneel kunnen werken en in mijn kracht staan daarin. Natuurlijk wil ik dat. Maar, het gaat ergens verkeerd. Het willen wordt een té belangrijk aspect van de vraag. Het is alsof je alles kunt krijgen wat je wilt, als je er maar genoeg achter staat en zeker weet dat dit iets is wat je in je hart wilt. Dat werkt dus niet zo. Denk ik.

In het liedje ‘Fix you’ van Coldpay wordt het zo mooi verwoord:

When you get what you want
But not what you need

Die zin bleef in mijn hoofd spoken vandaag, dus heb ik het lied maar meteen een paar keer gezongen. En na het zingen besefte ik me: het gaat er niet om wat je WILT, maar om wat je NODIG HEBT. Dat I nét even wat anders. Het komt veel meer uit jezelf en er zit geen grote verwachting achter. Althans, zo ervaar ik het.

Waar heb jij behoefte aan? En hoe kun je dit tot uiting brengen?

Aan die vraag heb je denk ik veel meer dan de vraag ‘Wat wil ik?’. Als je dat wat je nodig hebt, kunt uiten in bijvoorbeeld het zingen van een lied, of het schilderen van je gevoel, kom je dichter bij jezelf. Weet je weer wie JIJ BENT. En vanuit die staat van Zijn, komen antwoorden op moeilijke vragen vanzelf. En zul je steeds vaker gaan handelen vanuit JE ZELF.

En dát geeft je het antwoord op wat je wilt.

Hoe voel je waar je behoefte aan hebt?

Voor iedereen werkt het anders, maar dit is een manier die ik zelf heel fijn vindt, wanneer ik op zoek ben naar ‘wat ik wil’ (sinds vandaag: waar ik behoefte aan heb).

Ga eens rustig zitten om een fijne stoel of bank. Voeten op de grond, ogen gesloten. Adem een paar keer diep in en uit en voel hoe je adem naar beneden zakt. Misschien voel je na een tijdje je buik meebewegen met je ademhaling. Zo wordt je steeds meer ontspannen.

Wanneer ik me ontspannen voel, stel ik mezelf vragen die in me op komen, zoals: wat is er aan de hand? Vanwaar deze twijfel? Wat voel je wat je niet wilt voelen? En hoe je het ook went of keert, ik krijg antwoord. Niet letterlijk met een stem, maar meer vanuit een bepaalde zekerheid. De eerste ingeving. Daar probeer ik naar te luisteren. Om vanuit daar nieuwe vragen te stellen: waar heb je behoefte aan? En hoe kan ik dit uiten?

Het mooie van deze manier van uiting geven aan je behoeftes, is dat het van binnenuit komt. Je hoeft er geen les voor te nemen, je hebt het al in je om uiting te geven aan deze behoefte. Dans, zing, schilder, maak foto’s, speel piano, schrijf, doe aan yoga, ga een wandeling maken, beklim een berg. Doe wat je eerste ingeving je zegt, het is het waard om naar te luisteren!

Vandaag had ik behoefte om te schilderen. Heel veel behoefte. Maar ik heb het niet gedaan. Ik denk er teveel over na: heb ik wel de juiste spullen enz. Maar morgen ga ik aan de slag, want ik heb verf, papier en kwasten in huis. Ik kan beginnen. Dus geen enkel excuus meer om het niet te doen. Wish me luck!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s