Waarom zingen?

Vanzelfsprekend voor mij is de rode draad in mijn leven zingen en muziek. Zolang ik me kan herinneren, ben ik aan het zingen, dansen, musiceren, creëren. Al voor ik kon praten, ging ik fluitend door het leven. Dus voor mij is het heel logisch dat ik vanuit muziek en zang nieuwe dingen leer, groei in mezelf vind en begrijp dat muziek mij helpt om beter in het leven te staan. Het beste in mijzelf naar boven kan halen, en vertrouw op de keuzes die ik maak.

Maar dat geldt niet voor iedereen, zo kom ik er elke keer weer achter. Natuurlijk weet ik wel dat het belang van muziek en zingen niet bij iedereen centraal staat. Alleen, toch, omdat het voor mij zo natuurlijk is, ben ik er denk ik onbewust ook altijd van uit gegaan dat het voor anderen ook zo vanzelfsprekend is. Of zo makkelijk is om te zingen. Te musiceren. Te creëren. Hoewel ik ook weet uit ervaring dat het niet altijd zo makkelijk is. Een vreemde paradox.

In ieder geval bracht deze ingeving me op een idee: waarom niet vertellen wat het belang van zingen en musiceren is, voor en met kinderen? Ik heb er een prachtig platform voor, namelijk deze blog. En het blijkt dat men het vaak wel ‘ongeveer weet dat het best belangrijk kan zijn’, maar de echte voordelen zo niet zouden kunnen noemen.

Dus bij deze een kleine opsomming met de – naar mijn mening – belangrijkste neveneffecten van zingen en (luisteren naar) muziek. In mijn volgende blogs zal ik dieper op het onderwerp ingaan, en leuke spelletjes en activiteiten erbij verzamelen. En dan hoop ik, dat het ‘spannende’ rondom zingen en muziek een beetje weg zal zakken.

  • Samen zingen en musiceren maakt sociaal
  • Het geeft zelfvertrouwen, omdat je iets kúnt (bv. zingen)
  • Het vergroot de concentratie, wat uiteindelijk leidt tot betere leerprestaties
  • Het bevordert verschillende ontwikkelingsgebieden, zoals motorische, taal- en sociale ontwikkeling
  • Het biedt structuur en overzicht over de dag
  • Zingen geeft veel gezondheidsvoordelen, zoals goede spierspanning, bloeddruk verlaging en stress-vermindering

Hier is nog een leuk filmpje om eens te bekijken (het is in het Engels) over hoe het spelen van een instrument, goed is voor je brein.

Met deze informatie achter de hand, kun je zien dat je muziek vaker kunt gebruiken als middel, dan als doel. En dan wordt het misschien wat minder eng om eens een keer voor de groep te zingen, want je weet waar je het voor doet 🙂


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s